Przestrzeń robocza to zestaw kanałów, folderów i kolekcji udostępnianych grupie współpracowników. Administratorzy zespołu tworzą je w sekcji Zespół, Przestrzenie robocze, a każdy członek widzi każdą przestrzeń, do której należy, jako osobną sekcję na pasku bocznym. Przestrzenie robocze są dostępne w planie Professional.
Jak działają przestrzenie robocze?
- Każdy zespół ma domyślną przestrzeń roboczą, do której nowi członkowie dołączają automatycznie.
- W Twojej osobistej przestrzeni roboczej znajdują się Twoje kanały. Tylko Ty ją widzisz.
- Jedna osoba może należeć do kilku przestrzeni roboczych.
- Tylko administratorzy zespołu mogą tworzyć przestrzenie robocze, wybierać ich członków oraz dodawać i usuwać zawartość. Pozostali członkowie widzą komunikat Zarządzane przez Twojego Admina Zespołu.
Jak utworzyć przestrzeń roboczą?
- Na pasku bocznym po lewej stronie kliknij Zespół. Otworzy się strona Przestrzenie robocze.
- Kliknij Nowa przestrzeń robocza.
- Wpisz Nazwa przestrzeni roboczej i wybierz Członkowie. Włącz Wspólne oznaczenia jako przeczytane, jeśli post przeczytany przez jednego członka ma być uznawany za przeczytany przez wszystkich.
- Kliknij Utwórz przestrzeń roboczą.
Jak dodać kanały, foldery i kolekcje?
- Aby udostępnić folder, który już czytasz, kliknij go prawym przyciskiem myszy w sekcji Moje kanały i wybierz Udostępnij zespołowi.... Folder trafi do domyślnej przestrzeni roboczej. Zobacz Jak udostępniać zespołowi kanały i kolekcje.
- Aby dodać coś nowego do dowolnej przestrzeni roboczej, kliknij ją w sekcji Zespół, Przestrzenie robocze, otwórz kartę Kanały, kliknij Dodaj, a następnie Dodaj kanał, Dodaj folder lub Dodaj kolekcję.
Zmiany w kanałach w przestrzeni roboczej są widoczne dla wszystkich jej członków.
Jak sprawdzić, kto co czyta?
- W sekcji Zespół, Użytkownicy przy każdej osobie widać jej Rola (administrator lub członek) oraz Przestrzenie robocze, do których należy.
- Przy osobie, która nie należy do żadnej przestrzeni roboczej, wyświetla się komunikat Brak, nie widzi żadnych udostępnionych elementów. Aby to zmienić, kliknij Dodaj do, a następnie nazwę domyślnej przestrzeni roboczej.
- Karta Przegląd domyślnej przestrzeni roboczej informuje, gdy niektóre osoby z zespołu nie mają do niej dostępu. Kliknij Dodaj te osoby.
Jak zmienić członków przestrzeni roboczej?
- W sekcji Zespół, Przestrzenie robocze kliknij wybraną przestrzeń. Otworzy się karta Przegląd.
- W sekcji Członkowie włącz lub wyłącz dostęp poszczególnych osób.
- Kliknij Zapisz zmiany.
Na tej samej karcie możesz zmienić nazwę przestrzeni roboczej, zmienić ustawienie Wspólne oznaczenia jako przeczytane lub kliknąć Usuń przestrzeń roboczą.
Jak uporządkować pasek boczny?
Kliknij strzałkę obok nazwy przestrzeni roboczej, aby ją zwinąć. Administratorzy zespołu mogą też kliknąć ją prawym przyciskiem myszy i wybrać Sortuj kanały..., Zarządzaj przestrzenią roboczą lub, w przypadku każdej przestrzeni poza domyślną, Opuść przestrzeń roboczą.
Często zadawane pytania
Dlaczego nie widzę przestrzeni roboczej używanej przez mój zespół?
Administrator zespołu musi dodać Cię do tej przestrzeni. Poproś go o włączenie Twojego dostępu w sekcji Członkowie.
Dlaczego nie mogę dodawać kanałów do przestrzeni roboczej?
Mogą to robić tylko administratorzy zespołu. Jeśli widzisz komunikat Zarządzane przez Twojego Admina Zespołu, poproś administratora o pomoc albo dodaj kanał do swojej osobistej przestrzeni roboczej.
Dlaczego nie mogę opuścić domyślnej przestrzeni roboczej?
Znajdują się w niej materiały udostępnione całemu zespołowi, więc opuszczenie jej ukryłoby je wszystkie. Jeśli chcesz widzieć mniej, zwiń ją na pasku bocznym.
Jak działa ustawienie „Wspólne oznaczenia jako przeczytane”?
Synchronizuje ono status przeczytanych i nieprzeczytanych postów u wszystkich osób w przestrzeni roboczej. Zobacz Wspólne oznaczenia jako przeczytane w przestrzeniach roboczych.
Nie udało Ci się rozwiązać problemu? Napisz do nas na adres support@feeder.co, a pomożemy Ci uporządkować przestrzenie robocze.